تحولات منطقه

قائم مقام نمایشگاه کتاب تهران بودجه اختصاص داده شده برای یارانه نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران را ۱۲ میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: میزان مشارکت در بن‌کارت‌های دانشجویی‌، طلاب و اساتید افزایش یافته است.

 یارانه نمایشگاه سی و دوم کتاب اعلام شد/بودجه ۳ میلیاردی برای پرداخت مابه‌التفاوت ارزی
زمان مطالعه: ۵ دقیقه

به گزارش گروه فرهنگی قدس آنلاین، هشت روز دیگر تا آغاز به کار سی و دومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران مانده است، نمایشگاهی که سالی پرچالش برای نشر را در عقبه خود دارد،‌ سالی که با بحران کاغذ و مواد اولیه برای ناشران همراه بود.

چین مهمان ویژه این دوره نمایشگاه است و سوریه نیز به عنوان محور مقاومت در نمایشگاه حضوری ویژه دارد. قادر آشنا رئیس موسسه نمایشگاه‌های فرهنگی و قائم مقام سی و دومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در آستانه آغاز به‌کار بزرگترین رویداد فرهنگی خاورمیانه جزئیاتی از این رویداد را تشریح کرده که آن را می‌توانید در ادامه بخوانید:

آمار ثبت‌نام ناشران و عرضه کتاب‌ها تاکنون در نمایشگاه کتاب تهران چگونه است؟

10120 ناشرعمومی 114 هزار و 800 عنوان کتاب را عرضه می‌کنند،‌ 109 ناشر آموزشی 28 هزار عنوان کتاب،‌ 450 ناشر دانشگاهی 70 هزار عنوان کتاب،‌ 240 ناشر کودک 34 هزار عنوان کتاب و ناشران لاتین و عربی نیز 104 هزار عنوان کتاب عرضه می‌کنند که 41 هزار عنوان آن 2016 به بالاست.

بودجه 15 میلیاردی نمایشگاه کتاب

گویا بودجه نمایشگاه کتاب تهران نسبت به سال قبل کاهش داشته است، درباره رقم بودجه و اینکه چه میزان کاهش داشته بفرمایید؟

 سال گذشته هزینه اجرایی نمایشگاه کتاب تهران17 میلیارد و 900 میلیون تومان تمام شده است،‌ امسال با وجود تورم‌هایی که قابل لمس است،‌ بودجه نمایشگاه کتاب تهران 15 میلیارد تومان تصویب شد که ما تلاش خواهیم کرد رقم بالاتر از این نرود.

حضور سوریه در نمایشگاه کتاب تهران در کنار چین به عنوان مهمان ویژه به چه عنوان است،‌ آیا سوریه شهر مهمان است ؟ این کشور چه برنامه‌هایی برای حضور در نمایشگاه دارد؟

خیر سوریه مهمان نیست،‌ ما فقط یک مهمان ویژه داریم، آن هم چین است. شهر مهمان هم نداریم. شهرهای آتن، دمشق و حلب درخواست داده بودند که به عنوان شهر مهمان حضور داشته باشند، ولی چون اطلاعات و برنامه‌های خود را با تأخیر به ما اعلام کردند، حضورشان را به سال‌های آینده موکول کردیم؛ بنابراین ما هیچ برنامه‌ای را تحت این عنوان نخواهیم داشت. 

حضور سوریه به دلیل بحث مقاومت است. در برنامه‌ها و فعالیت‌های فرهنگی و علمی این دوره نمایشگاه برنامه حوزه مقاومت هم گنجانده شده است. در کنار موضوعاتی چون وضعیت نشر، گرانی و کمبود کاغذ، قیمت بالای کتاب، مخاطب‌شناسی، نیاز سنجی و... حتی سیل نیز به عنوان یک موضوع در نمایشگاه دیده شده است.

برای محور مقاومت ما ناشران و شخصیت‌هایی را از ناشران سوری، ایرانی، عراقی، لبنانی، فلسطینی دعوت کرده‌ایم و برنامه‌هایی تدارک دیده‌ایم. از جمله شخصیت‌هایی که برای حضور در ایران به مناسبت مقاومت دعوت شده‌اند،‌ می‌توان به نویسندگان مشهور سوری‌، رئیس سازمان انتشارات و وزارت فرهنگ و رئیس اتحادیه نویسندگان فلسطین اشاره کرد.

تبادلات حوزه نشر بین کشورهای فعال در حوزه مقاومت،‌ رونمایی از پوستر جایزه فلسطین برگزاری جلسات و کنفرانس‌هایی با موضوع مقاومت و نشر،‌ دیدار با برخی اساتید دانشگاه‌های ایران،‌ بازدید از کتابخانه‌های مطرح کشور و ... از برنامه‌هایی است که تدارک دیده‌ایم.

 برنامه‌های مهمان ویژه نهایی شده است؟ چه تعداد نویسندگان و اهل فرهنگ چین به ایران می‌آیند و چه برنامه‌هایی را تدارک دیده‌اند؟

چین با هیئتی180 نفره از نویسندگان،‌ ناشران،‌ آژانس‌های ادبی به همراه معاون مطبوعاتی این کشور در نمایشگاه کتاب تهران حضور پیدا می‌کند، از این میان 78 ناشر چینی در نمایشگاه حضور خواهند داشت. در روز نخست نمایشگاه ما افتتاح غرفه چین را خواهیم داشت،‌ دیدار با وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس نمایشگاه کتاب‌، حضور در برج میلاد،‌ حضور در کتابخانه ملی، دانشگاه تهران،‌ برپایی سمینار نویسندگان ایرانی و چنین از دیگر برنامه‌های تدارک دیده شده برای غرفه چین است.

ما در مؤسسه نمایشگاه‌های فرهنگی در نظر داریم تا با کشورهای همجوار ارتباط بهتر و بیشتری برقرار کنیم،‌ کشورهایی چون سوریه، عراق، لبنان، آذربایجان، ترکیه و هند جزو این کشورها هستند.

برخی می‌گویند مشکلات ارزی‌، جابه‌جایی تاریخ برگزاری و تحریم‌ها حضور بین‌المللی در نمایشگاه را از رونق انداخته است،‌ این موضوع صحت دارد؟

اینکه بگویم چه تعداد حضور ناشران خارجی زیادتر شده یا کاهش یافته است را دقیق نمی‌توانم بگویم،‌ چون ارزیابی نداریم،‌ اما امسال 30 کشور در نمایشگاه کتاب تهران به صورت مستقیم یا غیر مستقیم حضور دارند، مسئولان نمایشگاه کتاب مسقط، قطر، فرانکفورت، رئیس نمایشگاه کتاب بولونیا،‌ تورین  و... در نمایشگاه حضور دارند. با توجه به اینکه سال 2020 ما مهمان ویژه نمایشگاه کتاب تورین هستیم،‌ حضور ایتالیا در نمایشگاه کتاب تهران اهمیت دوچندان دارد.

برای یارانه ارزی نمایشگاه کتاب مشکلی وجود ندارد

 اجازه دهید به موضوع یارانه ارزی نمایشگاه بپردازیم،‌ سال گذشته محاسبه نرخ ارز مشکلاتی را به وجود آورد،‌ که تا نیمه‌های سال وزارت ارشاد درگیر حل آن بود،‌ امسال از پیش اعلام شده که کتاب‌های خارجی با ارز نیمایی محاسبه می‌شوند،‌ درباره این که مابه‌تفاوت چطور پرداخت می‌شود و چه برنامه‌ای برای رفع مشکلات احتمالی در این زمینه دارید بگویید؟

طی دو روز گذشته وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در مکاتبه‌ای با دولت نیاز ارزی نمایشگاه کتاب تهران را اعلام کرد،‌ رقم دقیق آن را اکنون نمی‌توانم بگویم،‌ اما ما قطعاً امسال برای ارز مشکلی نخواهیم داشت. ارز مورد نیاز امسال ما تأمین شد و علاوه بر تامین نیاز ارزی ما در بحث یارانه نیز با مساعدت جدی وزیر فرهنگ و ارشاد و معاون فرهنگی مشکلی نخواهیم داشت.

12 میلیاد تومان یارانه نمایشگاه کتاب تهران

ما یارانه نمایشگاه کتاب تهران را در این دوره افزایش دادیم،‌ سهم مشارکت ما در بن‌کارت‌های دانشجویی و طلاب از 40 درصد به 60 درصد افزایش یافت و برای اساتید نیز 200 هزار تومان در نظر گرفتیم. در مجموع رقمی نزدیک به 12 میلیارد تومان برای یارانه تامین کرده‌ایم، البته باید دید که حجم ثبت‌نام‌ها چه اندازه خواهاد بود. اما مشکلی در تأمین یارانه وجود ندارد.

بودجه3  میلیاردی برای پرداخت مابه‌تفاوت ارزی در نمایشگاه کتاب تهران

درباره فروش ارزی نیز باید بگویم که کتاب‌های سال‌های 2016 به بعد فروش متمرکز با ارز نیمایی خواهند داشت که ما مابه‌تفاوت آن با ارز آزاد را پرداخت خواهیم کرد،‌ برای این منظور فعلا تا سقف سه میلیارد تومان در نظر گرفته‌ایم.ناشران پس از نمایشگاه با ارائه مدارک مستند خود می‌توانند این مابه‌تفاوت را دریافت کنند.

سال گذشته برای بررسی مکان نمایشگاه کتاب وقتی صحبت از گزینه مصلی شد،‌ مسئولان مصلی وعده‌هایی را برای تامین برخی امکانات در این مکان داده‌ بودند،‌ چه اندازه از این وعده‌ها اکنون عملیاتی شده است؟.

من حقیقتاً باید از مجموعه مصلی تهران تشکر کنم که نهایت همکاری را تاکنون با ما داشتند،‌ آنجایی هم که نتوانستند به دلیل فعالیت‌ها و برنامه‌های دیگری بود که قول داده بودند؛ درباره بحث مکان‌های مسقف از اول هم قرار بود بخش دانشگاهی در فضای چادرها جانمایی شود،‌چون آسانسورها و پله برقی آماده نشد.  وزیر فرهنگ به وزیر مسکن و شهرسازی نامه‌ای  نوشت و از آن زمان  اهتمام جدی بود که مصلی را به شکل آبرومندی اماده کنند.در مجموع از روزی که ما بازدید کردیم تاکنون روند آماده سازی مصلی چشمگیر بود.

منبع: تسنیم

انتهای پیام/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.